Kisállatszállítás

kutyaskepEz a legfelelősségteljesebb, és egyben a legkedvesebb része a munkánknak. Hiszen a kisállatok azok, akikért nem lehet kártérítést fizetni. Megfizethetetlenek. És a “viszont-látás pillanata” az, ami minden alkalommal megerősít minket abban, hogy igenis érdemes. Amikor újra találkozik a gazdi és kutyusa, és hirtelen mindent megértenek. Rájönnek, hogy nem elhagyni akarták őket, hanem éppen ellenkezőleg 🙂

Büszkék vagyunk rá, hogy már több, mint 500 kisállatot utaztattunk komolyabb fennakadás, vagy gond nélkül. Mindenki egészségesen hazaért a gazdihoz.

Összefoglalva a következő állatorvosi teendők szükségesek a kutyák/cicák/vadászgörények külföldre történő utaztatásához:

 

 • állatútlevél
 • mikrochip
 • több, mint 21 napos veszettség elleni védőoltás, amelyet később kapott az állat, mint a chipet
 • féregtelenítés közvetlenül az utazás előtt (csak kutyák esetében és csak Írországba,  Angliába törénő beutazáskor). Az Advocate nevű féregtelenítőt már nem fogadják el az angol határon, így ezt mi sem fogadhatjuk el. Ajánlott féregtelenítők: Drontal, Milbemax, Cestal

Fontos! Magyarországon a veszettség elleni védőoltás beadásának alsó korhatára 12 hét. Az ennél fiatalabban oltott kölykök esetében az oltást meg kell ismételni!

A 2014. dec. 28-tól érvénybe lépett új típusú útlevél kitöltési nehézségei miatt kérjük Megrendelőinket, hogy az utazás előtt 1-2 héttel küldjék át a kisállat útlevelének fotózott vagy scannelt vátozatát, így még indulás előtt le tudjuk ellenőrizni, és marad idő a korrigálásra, ha valami gond lenne.

A régi típusú útleveleket nem szükséges újra cserélni, az állat egész élettartamára, vagy egy adott szekció beteléséig érvényesek.

Az egyéb, nem védett állatok az EU-n belül továbbra is szabadon szállíthatóak útlevél nélkül (pl. hörcsög, süni, papagáj, stb), de érdemes ez esetben is íratni az állatorvossal egy angol nyelvű igazolást (egzotikusabb állatoknál fajmeghatározással), hogy az állat egészséges és utazhat.

Az utazáshoz az állat mellé kérünk még:

 • az útra elegendő (nem romlandó!) élelmet – KÖTELEZŐ!
 • etető, itató tálat – KÖTELEZŐ!
 • kutyák esetében nyakörv, hám vagy póráz (fojtópórázt fix nyakörv nélkül nem fogadunk el!)- KÖTELEZŐ!
 • cicáknál a megszokott alom – KÖTELEZŐ!
 • pokróc, ágy, vagy amin aludni szoktak, hogy otthonosabban érezzék magukat, esetleg a gazdi ruhája, amit mellétehetünk – NEM KÖTELEZŐ!
 • játék, jutalomfalat, amit útközben rágcsálhat – NEM KÖTELEZŐ!

Néhány dolog az utazásról:

Az állatokat mindig a lehető legkésőbb vesszük fel, és mihamarabb leadjuk őket,  így csökkentve az utazás hosszát.

Sofőrünk minden megálláskor (4-5 óránként) leellenőrzi, ellátja, sétáltatja az állatainkat.

Egyszerre maximum 5 kisállatot szállítunk (kutya, cica, görény).

Póráz nélkül nem szoktunk, és nem is vagyunk hajlandóak kutyát sétáltatni. Az egyébként jólnevelt állat is megrémülhet és kiszámíthatatlanná válhat az ismeretlen közegben, ezért nem kockáztatunk.

A nyugtatók, bódítók adagolását természetesen vállaljuk, amennyiben a Megrendelő úgy kéri, de nem teljesen értünk vele egyet. A Gazdik sokszor jobban aggódnak, mint amennyire az állat megrémül. Véleményünk szerint a nyugtatóktól csak összezavarodnak az állatok, és még kevésbé értik, mi történik körülöttük, ha elmegy a hatása. Természetesen minden állat más, és nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy sohasem indokolt, de érdemes alaposan átgondolni, mivel leterheli a szervezetét.

Kérjük, amennyiben BÁRMILYEN egészségügyi gondja, allergiája van az állatnak, még a megrendelésben jelezzék, hogy mérlegelhessük a kockázatot! Természetesen egy ételallergia miatt nem fogunk elutasítani egy kutyát sem, de komolyabb betegség esetén TUDNUNK KELL, mit vállalunk, és mire figyeljünk út közben!

Az állat átvételekor érdemes jelezni, ha bármilyen különösebb tudnivaló van vele (pl. csak folyó vizet iszik, fél a nagyobb kutyáktól, stb.)

Különleges bánásmódot, hőmérsékletet, páratartalmat igénylő állatok esetén (pl. hal, teknős, gőte, stb.) mindent megteszünk az állatokért, amit a körülmények engednek, de felelősségen nem tudunk értük vállalni.

Szállítás előtt érdemes a várható időjárást is mérlegelni. “Rövid-orrú” kutyákat (mopsz, bulldog) 25 fok felett, afrikai törpesünöket pedig 15 fok alatt nem szállítunk!

Kutyák, cicák esetében szállítókenelt díjmentesen tudunk biztosítani, a szállításhoz szükséges “csomagokért” (kutyatáp, stb) nem számítunk fel plusz költséget. Amennyiben nem rendelkeznek saját kenellel, kérjük jelezzék a megrendelés leadásakor!

Utazás előtt kérjük NE ETESSÉK HALÁLRA a kedvencet! Ezzel csak az indulás körüli stresszt növelik egy esetleges hányást előidézve.

A felvételkor minden esetben rászánunk pár percet, hogy ismerkedjünk, barátkozzunk az állattal a gazdi jelenlétében. Amennyiben az állat már ekkor antiszociális magatartást tanúsít, az állat szállítását nem vállaljuk.

A következő sort csak állatszeretők olvassák!:Tapasztalataink szerint érdemes utazás előtt elmagyarázni, megbeszélni az állattal mi vár rá, mi fog történni. Megértik 🙂

Az általunk szállított állatokról igyekszünk fotót készíteni, amelyeknek egy részét később feltöltünk a weboldalunk galériájába. Amennyiben NEM szeretné, hogy az ön Kedvence felkerüljön oldalunkra, kérjük jelezze!

Angliába tilos bevinni (tartani, szaporítani, stb.) a következő kutyafajtákat (illetve az ezen fajták jellemzőit viselő kutyákat):

 • Pit Bull Terrier
 • Japán Tosa (Japanese Tosa)
 • Argentin Dog
 • Brazil Masztiff (Fila Braziliero)

Forrás: petpassport.hugov.uk/take-pet-abroad