Ötletek, jótanácsok csomagküldéshez

Jótanácsok, ötletek csomagküldéshez, költözéshez, avagy Gyakran Ismételt Kérdések

Csak az utóbbi években vált igazán elérhetővé, hogy külföldön élő szeretteinket meglephetjük egy kis hazai csomaggal, figyelmességgel, költözéskor pedig nem kell mindent hátrahagyni vagy eladni, elajándékozni. Persze érdemes szelektálni, nem csak a pénztárcánk kímélése érdekében, hanem tiszta lappal, tiszta fejjel, a kacatokat hátrahagyva könnyebb az újrakezdésre koncentrálni. (Nem is beszélve arról a 2-3 doboznyi felesleges kis izéről, aminek soha nem lesz meg a helye és dobozostul pakolássza az ember egyik helyről a másikra, mondván, “ha lesz időm, elpakolom”. Ergó, teljesen feleslegesek. Tapasztalatból )

Tehát pontokba szedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, nem csak költözködőknek.

Csomagot küldenék, de hogy is kezdjek hozzá?

Csomag küldése során a legfontosabb a tartalomhoz illő, jól megválasztott csomagolás. A legpraktikusabb a dobozba történő pakolás, mivel ez védi a legjobban a tartalmat.

Fontos, hogy masszív, jól kezelhető doboz legyen. Puha, nagy kartont ne pakoljunk tele könyvvel, befőttel, mert nem fogja elbírni.

Fontos szempont: ha egy doboz nehéz, úgy alulra kell kerülnie az autó rakterében (nyilván nem rakhatjuk a 20 kg-os csomagot a 2 kilós tetejére), tehát igenis tessék jó masszív dobozt szerezni. Szupermarketekben, zöldségesnél beszerezhetőek a banános ládák, amelyek tényleg ideálisak bármihez, vagy akár külön erre a célra lehet vásárolni költözős dobozokat is.

Ha nem találunk megfelelő méretű, formájú dobozt, több doboz összeragasztásával elérhetjük a kívánt méretet.

Praktikus még a bőröndbe, műanyag dobozba pakolni, viszont ezek a szállítás során könnyen sérülhetnek! Érdemes több réteg folpack-kal körbetekerni őket, vagy “játszós” bőröndöt választani erre a célra.

Lakattal ellátott bőröndöknél, kérjük mellékeljék a lakat kulcsát is. Mi nem vagyunk kíváncsiak a tartalmára, de ha bárhol ellenőrizni akarnak minket, és le van zárva a csomag, valahogy akkor is kinyitják.

Ruhaneműt, cipőt elfogadunk erős, dupla, tripla zsákban, illetve a vacuum-zsák is nagyon célszerű, főleg nagyobb mennyiség (pl. ágynemű) esetén.

Fontos szem előtt tartani, hogy a csomagok súlyai összeadódnak, tehát nem kerül többe 2db 20 kg-os doboz küldése, mint 1 db 40kg-osé. Viszont mindenkinek könnyebben kezelhetőbbé, egyszerűbbé válik a dolga.

Természetesen előfordulhat, hogy nincs mit tenni, egy adott tétel 50-60 kg. Kérjük ezt jelezzék előre a megrendelésben, és gondoskodjanak a segítségről, mivel általában egyedül dolgozunk!

Ha megvan a dobozunk, és mindent összeszedtünk, amit küldeni szeretnénk, kezdődhet a csomagolás.

Először is ellenőrizzük a doboz alját, hogy jól, masszívan meg van-e ragasztva, ha szükséges, erősítsük meg.

A törékeny, sérülékeny dolgokat mindenképp bugyoláljuk be, és igyekezzünk a küldemény belsejébe rakni, ne a széléhez.

Ha több dobozunk van, pakoljuk őket vegyesen, legyen törékeny mindben és párnázzuk a szélét ruhaneművel.

Ha a megfelelő méretű dobozt sikerült szereznünk, úgy a tartalma szépen kitölti, a dolgok nem lötyögnek benne, és ettől is stabilabb, masszívabb lesz a dobozunk. A félig megtöltött csomagok tartalma könnyen sérül, mivel elég egy fekvőrendőr, vagy egy nagyobb emelkedő, és a benne lévő tartalom teljesen átrendeződik. Az üres tereket töltsük ki újságpapírral, vagy régi csomagolásból maradt hungarocellel.

A csomagok minden esetben jól zárhatóak legyenek, ne tudjon belőle kipotyogni semmi. Tető nélküli ládákat nem hozunk el!

Amennyiben folyékony, vagy kifejezetten törékeny áruról van szó, úgy kérjük jelezzék ezt a dobozon!

Nagyon törékeny, és értékes küldemények esetében (pl. orvosi műszer) érdemes akár faládát is készíteni az árunak farostlemezből.

Csak jól záródó folyékony terméket (befőtt, kozmetikai terméket, stb.) rakjunk a csomagba, és ezeket érdemes külön is bezacskózni, hogy ha esetleg mégis kifolyna, ne áztasson el mindent!

NEM SZÁLLÍTUNK tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, jövedéki terméket (dohányárut, szeszesitalt), illegális anyagot, kábítószernek minősül szert, vényköteles gyógyszert, veszélyes hulladékot, fertőzésveszélyes, undort keltő vagy romlandó árut. Az ebből adódó bármilyen típusú kár és felelősség teljes mértékben a feladót terheli!

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem hűtős autóval dolgozunk! Tehát romlandó élelmiszerért nem tudunk felelősséget vállalni.

A címzésről:

Ha elkészült a csomag, fontos, hogy jól látható helyre jelezzük a címzettet. (név, cím!)

Amennyiben zsákba, táskába csomagoltak, érdemesebb bilétát készíteni, vagy a címet a fülhöz, műanyag részhez rögzíteni, mivel a szövethez nem tapad a ragasztószalag, és a címzés leeshet a csomagról.

Amennyiben nehezen megtalálható, vagy újonnan épült helyen lakik (Pl.: Magyarországon a tanyavilág, vagy Írországban…szinte bárhol :)), érdemes a megrendelésben akár a GPS – koordinátákat is megadni, ami alapján minden gond nélkül megtaláljuk a címet.

(Ha nem tudja a koordinátákat, csak menjen a https://maps.google.com/ címre, jelölje meg a térképen a pontos lakhelyét, majd kattintson rá a jobb egér gombbal, és a „Mi van itt?” fülecskére kattintva a keresőben megjelenik a GPS koordináta.)

Az én küldeményem nem sérülékeny, minek csomagoljam?”

Gyakran halljuk ezt a kérdést főleg autóalkatrészek (nehéz vasdarabok), bográcsállvány, stb. esetében. Legyünk egy kicsit empatikusak. Lehet, hogy a 30kg-os vasdarabot kalapáccsal is nehéz lenne szétverni, de a kiálló végek megsérthetik, karcolhatják más megrendelők értékeit.

Kartonnal  bármit be lehet vonni.

Bringát szállíttatnék. Csomagoljam?”

Ennek eldöntését a megrendelőinkre szoktuk bízni. Egy munkába-járós bringát nem feltétlenül érdemes csomagolni, de egy értékesebb, újabb darabot mindenképp.

Amit minden esetben kérünk: kormány elfordítása, lehetőleg a pedálok, villogók, illetve törékeny műanyag részek levétele.

Értékes, drága kerékpárokat mindenképp érdemes dobozolni, vagy legalább puklis-fóliával, pokróccal jó alaposan körbebugyolálni. Bringás boltból szerezhetünk erre a célra gyártott üres dobozokat.

A bringákon is jelezzék a címzettet, mivel egy alkalommal többet is szállítunk.

Vegyük figyelembe, hogy ha semmilyen csomagolást nem adunk a kerékpárnak, úgy az utazás közben karcolódhat, kiálló alkatrészek beakadhatnak, törhetnek akár a mellette lévő doboztól, akár a teherautó falától is.

Ugyanez vonatkozik a babakocsikra, és gyermek-járgányokra is!

Mi szükséges motor szállításához?

Motorok szállítása esetében minden esetben kérjük mellékelni a forgalmi engedélyt, vagy annak másolatát, illetve a motor kulcsát!

Szállítás előtt engedjük le az üzemanyagtartályt, és csak minimális benzin maradjon a járműben, illetve lehetőleg szereljük le a kiálló, sérülékeny részeket (pl. visszapillantó).

Kérjük, a felrakáshoz gondoskodjanak segítőkről, 3 ember (a sofőrünk + 2 segítő) már bármekkora motort felrak, és biztonságosan rögzít az autón.

Bútorok szállítása:

Legegyszerűbb dolgunk mindig a lapra szedhető bútorokkal van. Ezeket mindenképp érdemes szétszerelni, a lapokat kötegelni, és kartonnal borítani.

Kicsi bútorok (pl. éjjeliszekrény) esetében nem muszáj szétszedni őket, viszont ez esetben érdemes kihasználni a fiókokban levő helyet, és belepakolni. A lábalak, oldalakat ez esetben is körbe kell csomagolni karcolások ellen!

A szét-nem-szedhető bútorokkal (kanapé, szék, szekrény, stb.) már kicsit bonyolultabb a helyzet.

Nagyobb szekrénynél: igyekezzünk úgy pakolni, hogy az egyéb dobozaink szépen kitöltsék a szekrény belsejét, de külön mozgathatóak legyenek, így elkerülhetjük, hogy a csomagjainkat végül térfogat alapján szállítsák (erről bővebben a Rendelés menüpont alatt olvashat).

Sajnos vannak olyan bútorok (pl. kanapé, fotel, stb.) amelyeket általában nem éri meg szállíttatni, mivel a méretükhöz képest túl nagyok, és térfogat-alapú szállítási díjat kell alkalmaznunk (normál esetben pl. egy kanapé helyén akár 500kg-nyi csomag is elférhet). De természetesen ezekben az esetekben érdemes egyedi árajánlatot kérni a méretek, súlyok megadásával, hiszen az, hogy kinek mit ér meg egy-egy kényelmes darab, vagy a „Nagyi hintaszéke”, az változó.

Néhány gyakran előforduló, bonyolultabb dolog csomagolása:

 • TV eredeti doboza nélkül, tükör, festmény:

  Mindhárom esetében ugyanazt a technikát alkalmazhatjuk.

  Tv-knél csomagolás előtt szereljük le a talpát.

  Először rakjunk a kép, tükör, képcső elé egy vastagabb karton, vagy falapot, majd tekerjük körbe rossz pléddel, ágyneművel, és ismét kartonborítás vagy alapos fóliázás, körberagasztás következik.

 • Szobanövények szállítása:

  Ez esetben szintén nagyon kényes, és sérülékeny élőlényekről van szó, ne akarjuk őket mindenféle csomagolás nélkül útnak indítani.

  Szállítás előtt pár nappal locsoljuk meg őket, hogy legyen ideje kifolynia a felesleges víznek, de ne is száradjon teljesen ki, mire célba ér.

  Kerámia cserepet, kaspót cseréljük műanyagra, vagy alaposan bugyoláljuk körbe.

  Növények szállításánál is a legjobb választás a doboz, karton. Doboz esetében állítsuk bele a növényt/növényeket, a cserépnél támasszuk ki, hogy ne tudjon csúszkálni, felborulni. A dobozon vágjunk néhány lyukat, hogy szellőzzön a növény. Ha kartonunk van, akkor pedig egyszerűen tekerjük a cserép köré tölcsér formában, és minden esetben jelöljük a dobozon, hogy virág van benne, és melyik a teteje!

  Ha nagyobb növényről van szó, és a doboz nem fedi az egészet, úgy az ágakat lazán kössük össze, és húzzunk rá kilukasztgatott zsákot.

  Lehetőleg a legnagyobb hőségben és mínuszban ne küldjünk szobanövényt, mert nagy eséllyel nem éli túl a szállítást.

 • Babakocsi, gyerekülés:

  Ezeket szintén érdemes kartonba csomagolni, mivel anélkül koszolódhat, karcolódhat, törhet!

 • Matrac:

  Legyen szó kétszemélyes-, vagy babamatracról, mindkét esetben fontos, hogy a raktérben és pakolás közben koszolódhat, beakadhat, szakadhat. Ezért érdemes mindkét oldalára rosszabb gumislepedőt húzni, vagy sok rétegben körbefóliázni, mivel tudjuk milyen nehéz egy matracot kitisztítani, ráadásul egy jó matrac nem is olcsó.

 • Elektromos készülékeknél az elemeket mindig vegyük ki, és kézbesítés után, főleg télen, érdemes várni 1-2 órát, míg bekapcsolják, hogy legyen ideje felmelegedni.

Segítség, költözünk!

Az emberek nagy része nem szeret költözni, csomagolni, viszont jó alkalom lehet ez a szelektálásra. Nem érdemes mindent hazaküldeni, még ha magunk ellen beszélek is :).

A feleslegessé vált dolgaikat eladhatjuk, vagy bevihetjük akár Charity Shopokba is.

Hány kiló a cuccom?

A csomagolás befejezése, és mérlegelés előtt nagyon nehéz megbecsülni, mennyi is lesz, amit küldeni szeretnénk. Pedig ez nem csak a megrendelés leadásakor lehet fontos, hanem jó előre tudni, mégis kb. mennyibe fog kerülni a költözésünk.

Tapasztalataink alapján, jól csomagolt költözéskor számolhatunk 100kg/m3 aránnyal. Ez alapján talán könnyebb megbecsülni a mennyiséget.

Ha nagyon tanácstalan, csomagolja külön a fontos és kevésbé fontos dolgait! Mi mindent elhozunk Önöktől, viszont ha értékrendekkel több csomag van, mint a megrendelésben megadott, akkor sincs nagy gond, mivel csak megjelöljük a kevésbé fontos dobozokat, és ezeket díjmentesen tároljuk a következő utunkig.

Remélem sokaknak segítségül szolgált a fenti cikk a pakoláshoz. Természetesen, akinek mégis kérdése akadna, nyugodtan jelezze felénk!

Jó csomagolást mindenkinek!